האם אתה פחדן או אמיץ?

1. אבל מה אם אנחנו מפחדים?

לפעמים אנחנו מפחדים, וזו לא בעיה - זה טבעי. פרופ' ברנה בראון מסבירה שהבעיות שלנו לא נובעות מהפחד, אלא מ"השריון". מנהיגים מכירים בפחד, ולא מתעלמים ממנו, לא מסתירים אותו. פחד הוא תגובה טבעית, אינסטינקטיבית, אבל שיריון רגשי, אם אנחנו בוחרים לעטות אותו – צריך להיות בחירה מודעת, לא אוטומטית.

פרופ' בראון, אם טרם הכרתם אותה, היא חוקרת סוגיות בעולמות של בושה, פחד ואומץ. היא סיפרה שפעם היא ישבה במטוס, והנוסע שלידה שאל אותה במה היא עוסקת. "אני חוקרת סוגיות כמו פחד ואומץ", הסבירה. "הממ, פחד ואומץ, שני רגשות הפוכים" מהנהן הנוסע בהבנה.
"אלו ממש לא שני רגשות הפוכים," מסבירה בראון. "הרי איך אתה יכול לחוות אומץ, אם אתה לא מפחד?".
במילים אחרות, אנחנו לא ממש יודעים להבין את הפחדים שלנו.


2. איך "הבוס" למד להבין את הפחדים שלו?

לפני שנים, פנתה מישהי לטוני רובינס וסיפרה לו שהחלום שלה הוא להיות זמרת. "אבל אני לא יכולה לממש את החלום הזה, כי יש לי פחד במה". 
"איך זה בא לידי ביטוי?" תהה רובינס.
"ובכן, בכל פעם שעמדתי להופיע, הרגשתי כיווץ בבטן, זיעה קרה בכל הגוף, היתה לי צמרמורת וסמר לי השיער, ואז הבנתי שאני לא מוכנה", הסבירה.
רובינס חייך.
"למה זה מצחיק?" היא נעלבה.
ורובינס ענה לה. "לפני זמן מה, פגשתי את ברוס ספרינגסטין. שאלתי אותו איך זה שהוא משמר את האנרגיות להמשיך ולהופיע אחרי עשורים כה רבים של נגינה ושירה. איך הוא יודע שעדיין יש לו את זה?"
"ומה הוא אמר?" עכשיו היא הייתה סקרנית.
"הוא אמר שהוא שם לב לאיך הוא מרגיש לפני שהוא עולה לבמה. "אם הבטן שלי מתכווצת, זיעה קרה מכסה את גופי, יש לי צמרמורת והשיער שלי סומר" הסביר ספרינגסטין לרובינס, "אז אני יודע שאני מוכן". במילים אחרות, את מה ש"הבוס" מפרש כמוכנות, את מפרשת כפחד במה".

3. איך אפשר להיות נטול פחד?

רוב האנשים, רוב הזמן, מנסים להתעלם, לברוח, לכבוש או לשלוט בפחדים שלהם.
מה שהם מגלים זה, שזה לא עובד. קריסטן אולמר (Kristen ulmer) גולשת סקי מקצועית שלמדה להתמודד עם פחדים, אומרת "אין כזה אדם נטול פחדים".
היא מסבירה שרוב הפילטרים שיש לנו במוח שקשורים לפחד, נוצרים בילדות המוקדמת, על ידי חוויות שאנחנו לרוב לא זוכרים. ואז הרבה פעמים, אנחנו מפרשים פחד כאילו זה משהו אחר: אשמה, כעס ועצב או מבטאים אותו במחשבות והתנהגויות לא רציונליות.

מה היא ממליצה?
"הפחד יכול להיות כוח העל שלנו, אם נדע לתעל אותו", היא אומרת. "זכרו", אומרת אולמר, "יש לנו 10,000 קולות בראש. אחד מהם הוא פחד."
במקום לבלוע אותו, להתעלם ממנו או להכחיש אותו - תרגישו את הפחד. רוב האנשים רק חושבים עליו וחוששים ממנו. אולמר ממליצה להרגיש אותו, כמו חבר ותשאלו אותו "מה אתה מנסה להגיד לי?". ובאמת, מה הפחד מנסה להגיד לנו?

4. בונוס: מה הפחד מנסה להגיד לנו?

סטיבן קוטלר מסביר שאחד הדברים שאנחנו צריכים לסגל לעצמנו בחיים, זה לא להפסיק לפחד, אלא להתרגל לפחד. להרגיש נוח עם זה שאנחנו מרגישים לא נוח.
איך מבינים את הפחד טוב יותר?
יש כל מיני דרכים. למשל, בודקים איך הוא שירת אותנו בעבר.
כמה מהדברים שפחדנו מהם באמת קרו?
כמה הזדמנויות הפסדנו בגלל פחד?
באיזה מצבים הרגשנו משהו דומה לפחד, אבל הצלחנו להגיע להישגים? איך עשינו את זה?
איפה בגוף אנחנו מרגישים את הפחד? איזה סממנים יש לו? בחילה בבטן, מחשבות שמרוצצות במוח ב-400 קמ"ש, זיעה, קושי להתרכז או ידיים רועדות?

ג'וש ווייצקין,  JOSH WAITZKIN, גאון שחמט, מומחה לאמנויות לחימה וסופר, סבור שהסוג הכי חשוב של התמודדות עם פחד הוא להיות במיטבך כשאתה במצבך הגרוע ביותר. כלומר, לעשות הכי טוב שלך, כשאתה ביום לא טוב, במצב רוח נוראי, כשלא הולך לך.
הרי אם אתם מסוגלים להעביר את המצגת להנהלה, לעשות שיחת מכירה או לנהל ראיון עבודה גם כשאתם ביום לא מוצלח, לא בא לכם לעשות כלום, לא ישנתם טוב וכואב לכם הראש (למשל), מה אתם חושבים שיקרה כשתהיו בתנאים טובים יותר? ברגע שנתמודד בהצלחה עם תנאים גרועים, זה יעניק לנו המון בטחון ומומנטום להמשך.

איך יודעים שלמדנו להכיל את הפחד?
כשהוא הופך למצפן. כשאנחנו הולכים בכיוון הפחד, ולא בכיוון השני.
כשהפחד מייצר אצלנו דריכות – ולא שיתוק. 
נו, אז אתם מוכנים לפחד?


---
---
איפה אפשר ללמוד עוד על איך ניתן להיכנס ל ZONE שלנו? >>  https://bit.ly/3oMwAop