איך עושים את זה? 5 צעדים להגדרת יעד

בעבר, דיברנו על מה הבעיות שיש לאנשים כשזה מגיע להצבת יעדים (מהי הבעיה שלנו עם יעדים?).
אז לפני שמדברים על איך מציבים יעדים, שווה להזכיר מה זה יעד.

פרופ' רוברט רובין מאוניברסיטת סיינט לואיס, הגדיר קונספט שנקרא SMART.
אלו ראשי תיבות של יעדים שהם:  
א. ספציפיים (SPECIFIC)

ב. מדידים (MEASURABLE)

ג. ברי השגה (ACHIEVABLE)

ד. רלוונטיים (RELEVANT)

ה. בעלי תאריך יעד (TIME-BASED)

הקונספט, שזכה להמון עניין ושלל פרשנויות והרחבות, עוזר לנו להבהיר מה זה באמת יעד.
נניח, למשל, שאתם מחליטים שאתם רוצים לכתוב ספר.

א. ספציפי – סתם לכתוב ספר, זו מטרה כללית, אבל זה לא באמת מניע אותנו לפעולה.
כדאי לברר עם עצמנו לא רק מה אנחנו רוצים להשיג (פרסום ספר), אלא גם למה היעד הזה חשוב לי?  מי עוד צריך לסייע לי? איפה זה הולך לקרות? לאיזה משאבים אני זקוק?

האם אנחנו רוצים לכתוב ספר כדי להראות לעולם שאנחנו חכמים או כי בוער לנו לשתף בידע שלנו?
מהו באמת המניע שלנו: חיצוני (פרסום? כסף?) או פנימי (רצון לשתף, להשפיע, לסייע לאחרים)?

ב. מדיד – איך אני יודע שאני בכיוון הנכון?  אם אני כותב פה ושם, פעם ב..., האם זה בסדר או לא בסדר. אני מכיר מישהו שכבר 15 שנים מספר לאנשים שהוא כותב ספר. כשהוא נשאל מתי הספר יוצא לאור, הוא עונה "אני עדיין חוקר ובוחן דוגמאות".

אם הייתם יכולים לחלק את העבודה שלכם לימים או שבועות, זה היה מקל יותר על העניין. למשל, אם הייתם מתעוררים כל בוקר ב-6:00, שותים קפה וכותבים 200 מילים 5 ימים מתוך 7 במהלך השבוע – הייתם יכולים למדוד את זה. אישית, אני מתחייב לעצמי לכתוב 1,000 מילים בשבוע. אני כמובן "מרמה", וכותב יותר, אבל זו כבר "בעיה" שלי. העקרון פה הוא להתחייב למשהו שממש קל לכם לעשות, ואז כשאתם עושים יותר (בגלל שיש לכם השראה או פשוט כי עם הזמן, השתפרתם), אתם תרגישו נפלא. 

ג. בר השגה – האם באמת יש לנו את היכולת להשיג את המטרה או שזה משהו שאנחנו סתם אומרים לעצמנו כי זה נשמע טוב? האם יש לנו יכולת לממש ולבצע את המטלות הנדרשות, או שאולי חלק מהותי תלוי במישהו אחר? האם יש דברים שאנחנו צריכים לעשות או ללמוד לפני שאנחנו ניגשים למימוש היעד?

רבים חולמים על "חופשת כתיבה", בה הם ייקחו להם שבועיים ויכתבו ספר.
זבנג וגמרנו. נשמע כיף, נכון?
אלא אם כן אתם יחידי סגולה, זה כנראה לא יקרה. ובכל מקרה, ספר שנכתב בשבועיים כנראה יהיה הרבה פחות עמוק מספר שנכתב במהלך חודשים או שנים.

ד. רלוונטי – האם זה שווה את המאמץ שלנו? האם זה הזמן הנכון? האם זה הולם את היכולות שלנו?  האם אני האדם הנכון למשימה? האם אני מוכן לשלם את המחירים שאדרש לשלם (פחות זמן עם המשפחה, ויתור על פרויקטים אחרים, וכו')?

אם אתם רוצים לשתף את הטיפים, הטריקים או הטעויות הנפוצות של התחום שלכם, זה הופך אתכם לרלוונטיים. אם אין כמעט ספרים בתחום – זה רלוונטי. אם אתם יכולים להגשים את המשימה מבלי לפגוע בדברים חשובים אחרים בחייכם, זה רלוונטי.

ה. בעלי תאריך יעד – מתי אני מתכוון לסיים את הפרויקט?  יעד אוורירי "להיות מאושר" או "להיות מצליח" הוא כמובן נטול תאריך יעד.

צריך תאריך, אבל כזה גם שאנחנו יודעים שנוכל לעמוד בו.

מה עושים?

אז במקרה של ספר, דרך אחת להגדיר יעד היא:

עד ה-1 באוגוסט 2022, אני רוצה להוציא ספר לאור.
הספר יעסוק ב (_______), נושא שאני מתמחה בו, עוסק בו שנים ומאוד נהנה לדבר עליו.
אפשר להעיר אותי ב-3 לפנות בוקר ולשאול אותי שאלות, ואני אענה בצורה מדויקת ומנומקת.
אנשים רבים לא מודעים לכמה מורכב (הנושא שאני מתמחה בו), וספר שיהווה מורה נבוכים בתחום, יכול לשרת אלפי אנשים ולשפר את חייהם. יש מעט אנשים שמבינים בתחום כמוני, והיכולת שלי להפוך את התחום לנגיש וברור יותר, הוא יעד ראוי שיעשה הבדל.
כדי להשיג זאת, אני אקדיש 3 שעות בשבוע, בכל יום שישי בבוקר, כדי לכתוב 1,000 מילים על סוגיה אחת חשובה בתחום. בתום 12 חודשים של כתיבה, יהיו לי 52,000 מילים, שאותם אוכל להעביר למוציא לאור / עורך (מי אלו? כדאי לברר ולסכם איתם עקרונית).

---
איפה אפשר ללמוד עוד על איך ניתן להיכנס ל ZONE שלנו? >>  https://bit.ly/3oMwAop